Tandreizen

Wanneer men speciaal voor een tandartsbehandeling afreist naar het buitenland, wordt dit een zogenaamde ‘tandreis’ genoemd. Vaak is de reden om geld uit te sparen, want tandartsbehandelingen in het buitenland zijn al snel de helft goedkoper. Reist men ver af, dan kan de tandartsbehandeling gecombineerd worden met vakantie.

Wanneer gaan mensen op tandreis?

De reden om naar het buitenland te gaan voor mondzorg is veelal gelegen in de prijs. De prijzen in het buitenland zijn vaak zo’n 50% tot 70% goedkoper. Vooral het plaatsen van implantaten, kronen en bruggen zijn kostbare aangelegenheden. Vaak werken er in de klinieken hoogopgeleide en ervaren tandartsen, hoe kan het dan dat de kosten toch zoveel lager liggen dan in Nederland? Dit komt veelal doordat de arbeids- en onderwijskosten veel minder hoog zijn dan in ons land. Hierdoor kan er voor een lagere prijs toch eenzelfde kwaliteitsvolle tandzorg geboden worden.

Wat houdt een tandreis precies in?

Wanneer men voor een mondzorg behandeling de grens overgaat spreekt men eigenlijk al van een tandreis. Is de reis ver van Nederland en wordt de behandeling in Turkije of Thailand uitgevoerd, dan wordt de tandreis vaak aangeboden in combinatie met een vakantie. De vlucht en accommodatie zijn dan soms al bij de prijs inbegrepen. Vooral voor pijnloze ingrepen zoals het bleken van tanden, kan het zeer aangenaam zijn de mondzorgbehandeling met een vakantie te combineren.

Hoe weet ik of ik naar een betrouwbare tandarts in het buitenland ga?

In Nederland is tandarts een beschermd beroep. Alleen als je een speciale opleiding hebt gevolgd, mag men zich tandarts noemen. Hierdoor is het gegarandeerd dat een tandarts in Nederland de kennis en vaardigheden heeft om kwalitatieve mondzorg te verlenen. Daarnaast moet een tandarts in Nederland zich registreren in het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) en zijn aangesloten bij een klachtencommissie. De meeste tandartsen zijn aangesloten bij de klachtencommissie van hun beroepsorganisatie en de tandartsen die niet aangesloten zijn bij een beroepsorganisatie moeten zich individueel bij een klachtencommissie aansluiten.

In het buitenland zijn deze regels vaak anders. Hoe kan je dan weten dat de tandarts die je bezoekt de juiste specialistische kennis heeft? Helaas is dit in het buitenland minder goed te controleren en vast te stellen. Vraag daarom altijd waar de behandelend tandarts zijn opleiding heeft gevolgd en hoe lang de arts al werkzaam is. Vanzelfsprekend geeft dit nog geen garanties, maar op deze manier kan er beter worden nagegaan of men met een ervaren tandarts van doen heeft. Een behandeling in het buitenland zal wel altijd risicovoller zijn dan in Nederland.

Ben ik verzekerd voor een tandartsbehandeling in het buitenland?

Een tandartsenbehandeling in het buitenland wordt doorgaans niet vergoed door de zorgverzekering, wel is er een kans dat de behandeling (voor een gedeelte) vergoed wordt door de reisverzekering. De kosten van tandartszorg vallen namelijk onder de dekking van de geneeskundige kosten van een reisverzekering, in de meeste gevallen tot een afgesproken maximumbedrag. Houd hierbij in de gaten dat de dekking niet standaard is bij elke reisverzekering. Om deze reden is het soms raadzaam om een aanvullend pakket bij de reisverzekering af te sluiten, zodat ook de medische kosten in het buitenland worden vergoed. Men doet er goed aan dit uit te zoeken alvorens men een tandreis boekt, zodat men niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Praktijken

Sidebar