Tandarts

Er zijn verschillende mondzorgverleners. De mondzorgverlener waar als het goed is iedereen in zijn leven mee te maken krijgt is de gewone tandarts. De tandarts weet alles over de gezondheid van het gebit. Een tandarts verwijst patiënten mogelijk door naar een orthodontist, kaakchirurg, mondhygiënist of andere specialist.

Het gebit

Al tijdens de zwangerschap ontwikkelt het melkgebit. Bij de geboorte zijn dan ook alle melktanden en kiezen al aanwezig onder het tandvlees. De eerste wisselfase van melktanden tot het volwassen gebit vindt plaats op een 5-6 jarige leeftijd. Op 13-14 jarige leeftijd is het wisselen meestal voltooid. Tussen de leeftijd van 18-24 is het blijvende gebit pas echt compleet, door de doorbraak van de verstandskiezen. Echter krijgt niet iedereen verstandskiezen. Het gebit heeft 32 tanden inclusief verstandskiezen. Het gebit heeft als functie om voedsel te verwerken. Ook is het gebit onmisbaar om goed te kunnen praten.

Wat doet de tandarts?

Tegenwoordig hebben tandartsen vele nieuwe technieken om het gebit te restaureren. Hij zorgt er dan ook voor om het gebit gezonder, maar ook mooier te maken. Hij controleert dan het gebit, hierbij kijkt hij of patiënten afwijkingen of ziekten hebben aan hun tanden, kiezen, tandvlees en slijmvliezen in jouw mondholte. Regelmatig maakt de tandarts foto’s om eventuele gaatjes te ontdekken. Hij vult eventuele gaatjes, maakt kronen en zorgt voor verdere tandheelkundige behandelingen zoals het trekken van tanden en kiezen. Dit gebeurde vroeger nog onverdoofd. Tegenwoordig gebruikt de tandarts een verdoving door middel van een injectie om pijn bij de patiënt bij een behandeling te voorkomen.

Na een behandeling schrijft een tandarts eventuele medicatie voor om ontstekingen te bestrijden. Ook geeft de tandarts advies over mond- en tandhygiëne en voedingsgewoonten van patiënten. In de dagelijkse praktijk wordt de tandarts geholpen door de tandartsassistent met ondersteunende werkzaamheden. De tandartsassistent zelf is niet bevoegd om in de mond te werken. Steeds vaker geeft een assistent ook adviezen.

Opleiding van de tandarts

Elke tandarts heeft een bacheloropleiding en een masteropleiding tandheelkunde aan de universiteit gevolgd wat in totaal 6 jaar duurt. Tijdens deze opleiding wordt op een wetenschappelijke manier geleerd over alle aspecten van de mondzorg. Na de opleiding kan er worden gespecialiseerd tot bijvoorbeeld kaakchirurg of orthodontist. Voor de opleidingen in Nederland zijn een beperkt aantal plaatsen. Studenten kunnen toegelaten worden als er een 8 of hoger is behaald voor het vwo-eindexamen, door een centrale selectie en een decentrale selectie. Om het beroep uit te mogen oefenen moeten tandartsen in Nederland zich aanmelden BIG-register.

Tandartspraktijken

In Nederland bevinden zich ruim 7500 tandartspraktijken. Tandartsen kunnen samen in een praktijk zijn gevestigd of een eigen praktijk hebben. In de tandartspraktijk bevindt zich een balie, wachtkamer, behandelkamer(s) en in een deel van de praktijken is een aparte ruimte met röntgenapparatuur aanwezig.

Tandartsen kunnen zich inschrijven in het kwaliteitsregister tandartsen. Dit is een openbaar kwaliteitsregister. Hierin worden de bij- en nascholing van de tandarts vastgelegd.

Sidebar