Orthodontist

De orthodontist staat ook wel bekend als de tandarts die voor beugels zorgt. Bij orthodontie wordt de stand van de tanden en kaken geoptimaliseerd. Dit met behulp van verschillende beugels. Van de oud-Griekse woorden orthos(recht) en odous(tand) komt de benaming orthodontie. Tegenwoordig hebben veel Nederlanders een beugel. Door middel van trek- en drukkrachten van de beugel op het gebit wordt deze gevormd tot de juiste en gewenste stand. Patiënten moeten de beugel vaak dag en nacht dragen. Dit wordt ook wel de behandelingsperiode genoemd. In de retentieperiode daarna kan het zijn dat de beugel alleen nog maar ’s nachts gedragen moet worden.

Wat doet de orthodontist?

Een orthodontist zorgt voor rechte tanden en een goed functionerend gebit. Een orthodontist bekijkt als eerst hoe het gebit staat en of er een beugel nodig is. Als een beugel nodig blijkt te zijn wordt een afdruk van het gebit gemaakt. Daarnaast maakt de orthodontist ook röntgenfoto’s en kleurenfoto’s. Vervolgens wordt er een behandelplan opgesteld. Gemiddeld duurt een orthodontische behandeling ongeveer twee tot drie jaar. Meestal vindt er tussen de vier en tien weken een controle plaats.

Behandelingsperiode

In principe kan er op elke leeftijd een behandeling in orthodontie plaatsvinden. Wanneer een behandeling het meest geschikt is verschilt echter per persoon. Welke leeftijd het beste is hangt dan ook af van de doorbraak van alle definitieve tanden en het soort afwijking. Sommige afwijkingen kunnen alleen behandeld worden bij groeiende kinderen maar bijna alle afwijkingen zijn ook behandelbaar bij volwassenen.

Beugels

Er zijn vele beugels die gebruikt worden bij orthodontische behandelingen. Zo kan er een verschil gemaakt worden tussen vaste en uitneembare beugels. Bij een vaste beugel is de beugel vastgemaakt aan de tanden of kiezen. Bij een uitneembare beugel zit de beugel niet vast aan de tanden of kiezen. Deze kan dan uit de mond worden gehaald tijdens het eten of sporten. Een uitneembare beugel wordt vaak gebruikt om een boven-en onderkaak recht te zetten. Voorbeelden van een uitneembare beugels zijn blokbeugels, plaatbeugels, onzichtbare beugels en buitenbeugels. Een vaste beugel die veel gebruikt wordt is de slotjesbeugel. Door middel van deze beugel worden tanden en kiezen afzonderlijk recht gezet.

Opleiding orthodontie

Een orthodontist heeft ten eerste een bachelor en master tandheelkunde gestudeerd. Dit duurt in totaal 6 jaar. Om toegelaten te worden tot de opleiding tandheelkunde geldt in Nederland een loting, een decentrale selectie of er moet in Nederland een 8 of hoger gehaald worden op het VWO eindexamen. Om vervolgens orthodontist te kunnen worden moet er gespecialiseerd worden. Deze specialisatie tot orthodontist duurt 4 jaar.

Orthodontiepraktijken

Meestal verwijst de tandarts patiënten door naar een orthodontist. In Nederland zijn ruim 350 orthodontisten. Deze zijn verdeeld over 230 verschillende orthodontiepraktijken en rond de 30 tandartspraktijken. In bijna elke stad kun je een othodonist vinden. In de buurt van Apeldoorn kun je bijvoorbeeld Apeldoorn Orthodontie Welgelegen bezoeken.

Orthodontisten moeten in Nederland zich inschrijven in het BIG register. Op deze manier is de titel ‘orthodontist’ wettelijk beschermd.

De orthondontistenpraktijk van dr. R.E.G. Jonkman behaalde in 2007 als eerste orthodontistenpraktijk in Nederland de HKZ-certificering. Dit certficaat ontvangt een instelling wanneer het voldoet aan de vooraf gestelde kwaliteitsnormen. De twee vestigingen van de praktijk vind je in Papendrecht en Roosendaal.

Sidebar