Mondhygiënist

De tandarts kan patiënten doorverwijzen naar de mondhygiënist. Voor preventieve mondzorg kun je terecht bij de mondhygiënist. Bij de mondhygiënist kan het gebit volledig gereinigd worden. De mondhygiënist geeft ook advies over de verzorging van het gebit en verschillende voedingsgewoonten. Mensen die last hebben van gaatjes of een slechte adem kunnen ook terecht bij de mondhygiënist. Elk gebit kan met tandsteen of aanslag te maken krijgen. Ook kunnen mensen last hebben van gevoelige tandhalzen of ontstoken tandvlees. Een mondhygiënist zorgt daarom ook voor de preventieve zorg van het gebit zodat mensen niet tegen deze veelvoorkomende ongemakken aanlopen.

Wat doet de mondhygiënist?

De mondhygiënist heeft als taak om tandvleesproblemen, gaatjes en erosie te voorkomen. Daarnaast voert te mondhygiënist tegenwoordig ook wel eens de halfjaarlijkse controle uit. Hierbij voeren ze taken uit die gericht zijn op genezing. Dit kunnen zijn: boren en vullen van kleine gaatjes en de vullingen vervolgens polijsten, het uitvoeren van tandvleesbehandelingen en het daarbij geven van verdovingen.

Een mondhygiënist geeft voorlichting en instructie over hoe het gebit het beste verzorgd kan worden, hoe tandvleesaandoeningen ontstaan en wat de effecten zijn van verschillende eet en drink gewoonten op het gebit. Naast voorlichtingen voert een mondhygiënist een volledige gebitsreiniging uit. Bij deze reiniging worden tandplak, tandsteen en aanslag verwijderd. Ook voert de mondhygiënist tandvleesbehandelingen uit zoals paro-behandelingen. Hierbij wordt tandplak en tandsteen onder het tandvlees weggehaald.

Andere behandelingen die een mondhygiënist uitvoert zijn het aanbrengen van sealants (dit is een lakje op kiezen om gaatjes te voorkomen), het aanbrengen van fluoride als preventieve behandeling en mondonderzoek. Bij het mondonderzoek kan de mondhygiënist röntgenfoto’s maken van gebitsafdrukken. De mondhygiënist maakt dan een passend behandelplan.

Opleiding mondhygiënist

Om mondhygiënist te kunnen worden moet eerst de HBO opleiding mondzorgkunde gestudeerd worden. Tijdens de opleiding mondzorgkunde leren studenten hoe mondproblemen voorkomen en behandeld moeten worden. Studenten kunnen na de opleiding zelfstandig beginnen of in een praktijk gaan werken. Mondzorgkunde is in Nederland een numerus fixus opleiding. Dit betekent dat er een beperkt aantal plekken zijn. Studenten kunnen op de opleiding terecht komen door een loting of door een decentrale selectie.

Waar vind je de mondhygiënist?

Er zijn in Nederland verschillende mondhygiënistpraktijken. Ook werkt de mondhygiënist samen met verschillende andere mondzorgverleners. Tandartsen verwijzen dan ook vaak patiënten door naar de mondhygiënist. Maar een doorverwijzing van de tandarts naar de mondhygiënist hoeft niet altijd. In Nederland zijn ongeveer 2500 mondhygiënisten actief. Ongeveer 2/3 van de mondhygiënisten die er zijn in Nederland werken bij een tandartspraktijk en 1/3 van de mondhygiënisten werken bij een aparte mondhygiënistpraktijk.

Mondhygiënisten kunnen zich aansluiten bij het KwaliteitsRegister Mondhygiënisten. Dit is het openbare register voor professionele mondhygiënisten in Nederland. Als mondhygiënisten hier staan ingeschreven tonen ze dat ze investeren in kwaliteit. Ze volgen bijvoorbeeld bij- en nascholing en overleggen intercollegiaal.

Sidebar